Ώρες επικοινωνίας με φοιτητές:Τρίτη: 18:30 – 20:30, Τετάρτη: 10:00 – 14:00 και 17:30 – 20:00, Πέμπτη: 10:00 – 20:00, Παρασκευή: 11:00 – 14:00
Ρομποτικά συστήματα
Σχεδιασμός, μοντελοποίηση και έλεγχος ρομποτικών συστημάτων. Ανάλυση και έλεγχος δυναμικών συστημάτων. Μηχατρονική. Μικρο-ρομπότ για χειρισμούς σε περιβάλλον μικροσκοπίου, εύκαμπτα ρομπότ (soft-robots), χειρουργικά συστήματα ελάχιστης επεμβατικότητας, ρομποτικά συστήματα υποβοήθησης ηλικιωμένων, προηγμένα προσθετικά συστήματα κάτω άκρων.
Ο Δρ. Παναγιώτης Βαρθολομαίος έλαβε το 2001 το δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού (MEng) από το πανεπιστήμιο Imperial College του Λονδίνου. Το 2007, έλαβε το Διδακτορικό δίπλωμα στη Μηχανολογία και τη Ρομποτική από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Το διάστημα Ιανουάριος 2019 – Ιούνιος 2021 εργάστηκε ως Επιστημονικός Υπεύθυνος (Principal Investigator) ερευνητικών έργων στην TWI-Hellas (ελληνική θυγατρική του βρετανικού οργανισμού εφαρμοσμένης έρευνας TWI, www.twi-global.com), όπου διεξήγαγε έρευνα για τον σχεδιασμό προηγμένων προσθετικών μελών κάτω-άκρων, καθώς και για την ανάπτυξη συστημάτων ρομποτικού χειρισμού ευπαθών αντικειμένων (όπως τα τρόφιμα και οι βιολογικοί ιστοί). Τα έτη 2014 – 2018, εργάστηκε ως Κύριος Ερευνητής (Senior Researcher) στο τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης της εταιρίας SingularLogic S.A., όπου διεξήγαγε έρευνα για την ανάπτυξη ρομποτικών συστημάτων στον τομέα της υγείας (ρομποτικά συστήματα υποβοήθησης ηλικιωμένων, εφοδιαστική αλυσίδα νοσοκομείων) και στον κατασκευαστικό τομέα (υπόγεια κατασκευαστικά ρομπότ). Παράλληλα, το 2016 και το 2017 εργάστηκε ως έκτακτο διδακτικό προσωπικό (ΠΔ/407) σε θέση Επίκουρου Καθηγητή στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών.
Από τον Ιανουάριο του 2010 έως το Σεπτέμβριο του 2012 υπήρξε μεταδιδακτορικός ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Harvard και στο Pediatric Cardiac Bioengineering Lab (http://robotics.tch.harvard.edu/main/index.php ) του Παν. Νοσοκομείου Boston Children’s Hospital. Εκεί διεξήγαγε έρευνα υπό την επίβλεψη του καθηγητή Pierre Dupont στην ανάπτυξη ρομποτικών χειρουργικών συστημάτων ελάχιστης επεμβατικότητας. Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά έργα χρηματοδοτούμενα από εθνικούς πόρους, από τις ΗΠΑ, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA).
Ο Παναγιώτης Βαρθολομαίος έχει συγγράψει περισσότερες από τριανταπέντε δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά και διεθνή συνέδρια (όλα με κρίση) και έχει πάνω από τετρακόσιες έτερο-αναφορές. Έχει επιλεγεί τέσσερις φορές φιναλίστ για το βραβείο καλύτερης δημοσίευσης σε κορυφαία συνέδρια ρομποτικής.