Την Τετάρτη 4 Μαρτίου και ώρα 13:00-17:00, στο Αμφιθέατρο Εκδηλώσεων της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Παπασιοπούλου 2-4, Λαμία), πραγματοποιήθηκε ομιλία με θέμα «Ομοιοστασία του οξυγόνου: Μοριακοί μηχανισμοί, θεραπευτική στόχευση και ο επαγόμενος από την υποξία παράγοντας HIF-1».
Η ομιλία διοργανώθηκε στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου Μοριακής και Υπολογιστικής Βιολογίας και Γενετικής (ΕΜΥΒΓ) του Τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στην Βιοϊατρική (ΠΕΒ) αφορμής δοθείσης του βραβείου Νόμπελ Ιατρικής του 2019, το οποίο απονεμήθηκε σε τρεις επιστήμονες για τις έρευνές τους στους μηχανισμούς απόκρισης και προσαρμογής των κυττάρων στις μεταβολές συγκέντρωσης του οξυγόνου σε παθοφυσιολογικές καταστάσεις.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα όλων των παρευρισκομένων από την Επικ. Καθηγήτρια του Τμήματος ΠΕΒ και μέλος του ΕΜΥΒΓ, κα Γεωργία Μπράλιου, παρουσία του Kοσμήτορα, του Πρόεδρου του Τμήματος και πολλών μελών ΔΕΠ, ενώ στο ακροατήριο βρισκόταν πλήθος προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών και άλλοι ενδιαφερόμενοι επιστήμονες της πόλης της Λαμίας.
Στη συνέχεια, ο Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας κ. Γεώργιος Σίμος, πραγματοποίησε την ομιλία του παρουσιάζοντας νέα ερευνητικά αποτελέσματα της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας αλλά και του εργαστηρίου του, σχετικά με τους μηχανισμούς ομοιοστασίας του οξυγόνου και στην υποξία, αναλύοντας δε και κλινικές εφαρμογές φαρμάκων που στοχεύουν στην ενδοκυτταρική επεξεργασία του HIF-1. Ακολούθησε συζήτηση με πολλές ερωτήσεις από μέρους των φοιτητών.