ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ

(σε σχέση με τον Οδηγό Σπουδών 2019-2020)

Αλλαγές στο Πρόγραμμα Σπουδών, οι οποίες εγκρίθηκαν στην 309/26-07-2024 συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και είναι σε ισχύ από το ακ. έτος 2024-2025.

O κατάλογος με την κατανομή των μαθημάτων ανά εξάμηνο βρίσκεται εδώ.

  • Το μάθημα «Θεωρία Γλωσσών» μετονομάζεται σε «Θεωρία Γλωσσών Προγραμματισμού»
  • Το μάθημα «Τηλεϊατρική» μετονομάζεται σε «Τηλεϋγεία & Τηλεϊατρική»
  • Το μάθημα «Πληροφοριακά Συστήματα Υγείας Ι» μετονομάζεται σε «Πληροφοριακά Συστήματα Υγείας»
  • Το μάθημα «Πληροφοριακά Συστήματα Υγείας ΙΙ» μετονομάζεται σε «Ειδικά θέματα Ηλεκτρονικής Υγείας και Οικονομικά Δομών Υγείας»
  • Το μάθημα «Ενσωματωμένα Συστήματα Υπολογιστών στη Βιοϊατρική» μετονομάζεται σε «Ενσωματωμένα Συστήματα»
  • Το μάθημα «Αγγλικά I» μετονομάζεται σε «Αγγλικά για Ακαδημαϊκούς Σκοπούς I»
  • Το μάθημα «Αγγλικά ΙI» μετονομάζεται σε «Αγγλικά για Ακαδημαϊκούς Σκοπούς II»
  • Το μάθημα «Τεχνολογίες Εφαρμογών Διαδικτύου», του 5ου εξαμήνου, χαρακτηρίζεται σε μάθημα Επιλογής από Υποχρεωτικό.
  • Το μάθημα «Γραφική Υπολογιστών», του 6ου εξαμήνου, χαρακτηρίζεται σε μάθημα Επιλογής από Υποχρεωτικό.
  • Το μάθημα «Αναγνώριση Προτύπων» μετακινείται από το 6ο εξάμηνο στο 5ο εξάμηνο.
  • Το μάθημα «Τεχνητή Νοημοσύνη» μετακινείται από το 7ο εξάμηνο στο 6ο εξάμηνο.
  • Το μάθημα «Οργάνωση και Διοίκηση Συστημάτων Υγείας» μετακινείται από το 7ο εξάμηνο στο 8ο εξάμηνο.
  • Το μάθημα «Εξόρυξη και Ανάλυση Δεδομένων Μεγάλου Όγκου» μετακινείται από το 8ο εξάμηνο στο 7ο εξάμηνο.
  • Το μάθημα «Διακριτά Μαθηματικά» μετακινείται από το 2ο εξάμηνο στο 1ο εξάμηνο.
  • Το μάθημα «Φυσική» μετακινείται από το 1ο εξάμηνο στο 2ο εξάμηνο.
  • Στο μάθημα «Μαθηματική Ανάλυση Ι» προστίθεται μία ώρα θεωρίας με μείωση της αυτοτελούς μελέτης.
  • Στο μάθημα «Γραμμική Άλγεβρα» προστίθεται μία ώρα θεωρίας με μείωση της αυτοτελούς μελέτης.
  • Στο μάθημα «Λογική Σχεδίαση» προστίθεται μία ώρα θεωρίας με μείωση της αυτοτελούς μελέτης.
  • Στο μάθημα «Αρχιτεκτονική Υπολογιστών» προστίθεται μία ώρα εργαστηρίου με μείωση της αυτοτελούς μελέτης.
  • Στο μάθημα «Ολοκληρωμένα Συστήματα» προστίθεται μία ώρα εργαστηρίου με μείωση μίας ώρας θεωρίας.

ΙΣΧΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

  • Το πρόγραμμα σπουδών ισχύει για όλους του φοιτητές που θα εισαχθούν στο Τμήμα από το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025, ενώ έχει αναδρομική ισχύ για τους φοιτητές που εισήχθησαν σε παρελθόντα ακαδημαϊκά έτη.
  • Ειδικότερα οι φοιτητές που έχουν εισαχθεί στο Τμήμα από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 και πριν, προσμετρούν το μάθημα “Τεχνολογίες Εφαρμογών Διαδικτύου” στα μαθήματα επιλογής του 5ου εξαμήνου, εφόσον έχουν επιτύχει, ή έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν άλλο μάθημα επιλογής του 5ου εξαμήνου, ώστε να συμπληρώσουν το απαιτούμενο πλήθος μαθημάτων επιλογής του εξαμήνου. Επίσης, οι φοιτητές που έχουν εισαχθεί στο Τμήμα από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 και πριν, προσμετρούν το μάθημα “Γραφική Υπολογιστών” στα μαθήματα επιλογής του 6ου εξαμήνου, εφόσον έχουν επιτύχει, ή έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν άλλο μάθημα επιλογής του 6ου εξαμήνου, ώστε να συμπληρώσουν το απαιτούμενο πλήθος μαθημάτων επιλογής του εξαμήνου.
  • Οι φοιτητές που έχουν εισαχθεί στο Τμήμα από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 και πριν, έχουν τη δυνατότητα να προσμετρήσουν στα μαθήματα του 8ου εξαμήνου το μάθημα “Εξόρυξη και Ανάλυση Δεδομένων Μεγάλου Όγκου”, με την προϋπόθεση ότι δεν θα προσμετρηθεί το μάθημα  στα απαιτούμενα επιλογής μαθήματα του 7ου εξαμήνου.
  • Οι φοιτητές που έχουν εισαχθεί στο Τμήμα από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 και πριν, έχουν τη δυνατότητα να προσμετρήσουν στα μαθήματα του 7ου εξαμήνου το μάθημα “Τεχνητή Νοημοσύνη”, με την προϋπόθεση ότι δεν θα προσμετρηθεί το μάθημα στα απαιτούμενα επιλογής μαθήματα του 6ου εξαμήνου.
  • Οι φοιτητές που έχουν εισαχθεί στο Τμήμα από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 και πριν, έχουν τη δυνατότητα να προσμετρήσουν στα μαθήματα του 8ου εξαμήνου το μάθημα “Οργάνωση και Διοίκηση Συστημάτων Υγείας ”, με την προϋπόθεση ότι δεν θα προσμετρηθεί το μάθημα στα απαιτούμενα επιλογής μαθήματα του 7ου εξαμήνου
  • Οι φοιτητές που έχουν εισαχθεί στο Τμήμα από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 και πριν, έχουν τη δυνατότητα να προσμετρήσουν στα μαθήματα του 6ου εξαμήνου το μάθημα “Αναγνώριση Προτύπων”, με την προϋπόθεση ότι δεν θα προσμετρηθεί το μάθημα  στα απαιτούμενα επιλογής μαθήματα του 5ου εξαμήνου.
  • Οι φοιτητές δύνανται να δηλώνουν οποιοδήποτε από τα παρεχόμενα Ελεύθερα Επιλογής μαθήματα προκειμένου να συμπληρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό Ελεύθερων Επιλογής μαθημάτων για τη λήψη πτυχίου.
  • Οι φοιτητές δύνανται να παρακολουθούν τις σεμιναριακές ώρες που προσφέρονται σε εβδομαδιαία βάση στα πρώτα εξάμηνα σπουδών προκειμένου να διδαχθούν βασικές γνώσεις.
  • Οι φοιτητές που έχουν εισαχθεί στο Τμήμα μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 οφείλουν να εξεταστούν επιτυχώς συνολικά σε 14 μαθήματα επιλογής, εκ των οποίων ένα (1) μάθημα επιλογής του 5ου εξαμήνου, δύο (2) μαθήματα επιλογής του 6ου εξαμήνου, δύο (2) μαθήματα επιλογής του 7ου εξαμήνου, και δύο (2) μαθήματα επιλογής του 8ου εξαμήνου.

Αλλαγές στο Πρόγραμμα Σπουδών, οι οποίες εγκρίθηκαν στην 252/28-5-2021 συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και είναι σε ισχύ από το ακ. έτος 2021-2022.

  1. Μετακίνηση του μαθήματος «Συστήματα Αυτόματου Ελέγχου και Εφαρμογές στη Βιοϊατρική» από το 8ο στο 7ο εξάμηνο
  2. Αλλαγή στην ονομασία του μαθήματος “Ειδικά Θέματα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής” σε “Ειδικά Θέματα Μοριακής Βιολογίας και Γονιδιωματικής” με αναπροσαρμογή της ύλης, χωρίς αλλαγή εξαμήνου
  3. Αλλαγές στην ύλη των μαθημάτων «Ανάλυση Συστημάτων» και «Τεχνολογία Λογισμικού» με σκοπό να αποφευχθούν οι επικαλύψεις και ταυτόχρονη μετονομασία τους ως «Ανάλυση και Σχεδίαση Συστημάτων» και «Προηγμένα Θέματα Τεχνολογίας Λογισμικού» αντίστοιχα, χωρίς αλλαγή εξαμήνου
  4. Αλλαγή στην ονομασία του μαθήματος «Ειδικά Θέματα Κατανεμημένου Προγραμματισμού» σε «Κατανεμημένα Συστήματα» με αναπροσαρμογή της ύλης, χωρίς αλλαγή εξαμήνου
  5. Αλλαγή στην ονομασία του μαθήματος «Ειδικά Θέματα Βιοηθικής και Μεθοδολογία της Έρευνας» σε «Βιοηθική και Μεθοδολογία της Έρευνας» με αναπροσαρμογή της ύλης, χωρίς αλλαγή εξαμήνου
  6. Αλλαγή στην ονομασία του μαθήματος «Ειδικά Θέματα Υπολογιστικής Βιολογίας» σε «Υπολογιστική Βιολογία» με αναπροσαρμογή της ύλης, χωρίς αλλαγή εξαμήνου
  7. Αλλαγή στην ονομασία του μαθήματος «Ειδικά Θέματα Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών» σε «Ολοκληρωμένα Συστήματα» με αναπροσαρμογή της ύλης, χωρίς αλλαγή εξαμήνου
  8. Πρόσθεση νέου μαθήματος επιλογής «Ρομποτικά Συστήματα» (8ο εξάμηνο)
  9. Πρόσθεση νέου μαθήματος επιλογής «Ειδικά θέματα Επεξεργασίας και Ανάλυσης Σημάτων και Εικόνων» (8ο εξάμηνο)
  10. Πρόσθεση νέου μαθήματος επιλογής με τίτλο «Δίκτυα Επικοινωνιών» ως συνέχεια του υποχρεωτικού μαθήματος του 4ου εξαμήνου «Δίκτυα Υπολογιστών» (7ο εξάμηνο)
  11. Πρόσθεση νέου μαθήματος επιλογής με τίτλο «Δίκτυα Αισθητήρων και Διαδίκτυο Πραγμάτων» το οποίο είναι και το γνωστικό αντικείμενο νέας θέσης (7ο εξάμηνο)
  12. Πρόσθεση νέου μαθήματος επιλογής με τίτλο «Λειτουργική Γονιδιωματική» (7ο εξάμηνο)
  13. Πρόσθεση νέου μαθήματος επιλογής με τίτλο «Μοντελοποίηση και Ανάλυση Δυναμικών Συστημάτων» (6ο εξάμηνο)
  14. Πρόσθεση νέου μαθήματος επιλογής με τίτλο «Προγραμματισμός Εφαρμογών Διάχυτου Υπολογισμού» (6ο εξάμηνο)
  15. Πρόσθεση νέου μαθήματος επιλογής «Προγραμματισμός Παράλληλων Συστημάτων» (7ο εξάμηνο)
  16. Αντικατάσταση του μαθήματος «Εξελικτικοί Αλγόριθμοι» και εισαγωγή του νέου μαθήματος «Βαθιά Μάθηση» χωρίς αλλαγή εξαμήνου

Εκτός των ανωτέρω αλλαγών και εισαγωγή νέων νέων μαθημάτων, στο πρόγραμμα σπουδών δημιουργούνται ειδικεύσεις επιστημονικών περιοχών με την κατάλληλη ομαδοποίηση ομάδων μαθημάτων επιλογής ως ακολούθως:

  1. Λογισμικό και Πληροφοριακά Συστήματα
  2. Ευφυή Συστήματα και Ρομποτική
  3. Επιστήμη Δεδομένων και Τεχνητή Νοημοσύνη
  4. Δικτυοκεντρικά Συστήματα και Συστήματα Επικοινωνιών
  5. Υπολογιστικής Βιολογίας και Βιοπληροφορικής
  6. Θεωρητικής Πληροφορικής και Υπολογιστικών Μαθηματικών

Α) Ο κύκλος μαθημάτων κάθε ειδίκευσης περιλαμβάνει 16-18 μαθήματα, από τα οποία οι φοιτητές θα πρέπει να ολοκληρώσουν με επιτυχία τουλάχιστον τα 10.

Β) Κάθε φοιτητής θα μπορεί να επιλέξει να μην ακολουθήσει ειδίκευση επιστημονικής περιοχής ή να ακολουθήσει περισσότερες από μία, αν συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό μαθημάτων.

Γ) Κάποια μαθήματα εντάσσονται σε περισσότερες από μία ειδικεύσεις επιστημονικών περιοχών.

Δ) Η ειδίκευση επιστημονικής περιοχής θα βεβαιώνεται από τη Γραμματεία με αναγραφή των αντίστοιχων μαθημάτων που περάτωσε επιτυχώς ο φοιτητής. Η βεβαίωση θα συνοδεύει το πτυχίο.

Ε) Η εφαρμογή των ειδικεύσεων επιστημονικών περιοχών θα έχει εφαρμογή για τους φοιτητές που θα εγγραφούν για πρώτη φορά στο 5ο εξάμηνο από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022.

O κατάλογος με την κατανομή των μαθημάτων ανά εξάμηνο επιλογής και την κατάλληλη επισήμανση των ανωτέρω αλλαγών βρίσκεται εδώ .


Μετάβαση στο περιεχόμενο