Ανακοίνωση για το θάνατο του Ομότιμου Καθηγητή Σταύρου Ι. Χαμόδρακα

Η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη της για τον αδόκητο θάνατο του ομότιμου Καθηγητή του ΕΚΠΑ Σταύρου Ι. Χαμόδρακα. Τα θερμά συλλυπητήρια μας στην οικογένειά του.

Ο Καθηγητής Σταύρος Ι. Χαμόδρακας αποτέλεσε μέλος της πρώτης Προσωρινής Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική, το διάστημα 2006-2009, συμβάλλοντας στην εξέλιξη του Τμήματος και την εγκαθίδρυσή του στην Ακαδημαϊκή κοινότητα.

Ο «δάσκαλος» Ομότιμος Καθηγητής Σταύρος Ι. Χαμόδρακας εργάστηκε στο ΕΚΠΑ και υπηρέτησε ως Διευθυντής του Τομέα Βιολογίας Κυττάρου και Βιοφυσικής και Διευθυντής του ΠΜΣ Βιοπληροφορικής (μεταξύ άλλων). Ασχολήθηκε με το πρόβλημα της δομής των πρωτεϊνών και της σχέσης της με την λειτουργία, από τις πρωτεΐνες του χορίου των εντόμων μέχρι τις μεμβρανικές πρωτεΐνες, και προσέγγισε τα προβλήματα τόσο με πειραματικό όσο και με υπολογιστικό τρόπο. Ήταν ο πρωτεργάτης του επιστημονικού κλάδου της υπολογιστικής βιολογίας και Βιοπληροφορικής στην Ελλάδα. Ίδρυσε το πρώτο ΠΜΣ Βιοπληροφορικής στην χώρα το 2004, και αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος και πρώτο πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρίας Υπολογιστικής Βιολογίας και Βιοπληροφορικής (ΕΕΥΒΒ) το 2008. Είχε συγγράψει δεκάδες εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά με το σύστημα των κριτών, με περισσότερες από 7.500 αναφορές στη βιβλιογραφία ενώ το όνομα του ήταν για χρόνια ανάμεσα στο ανώτερο 2% των επιστημόνων του γνωστικού αντικειμένου της Βιοπληροφορικής παγκοσμίως και ανάμεσα στους πιο επιδραστικούς επιστήμονες στα ελληνικά ιδρύματα. Επέβλεψε, είτε στην διπλωματική εργασία είτε στο διδακτορικό, δεκάδες επιστήμονες όλα αυτά τα χρόνια που οι περισσότεροι είναι σήμερα μέλη ΔΕΠ, Ερευνητές σε ΕΚ ή ΕΔΙΠ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο