Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ειδικότερα το τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική με το εργαστήριο Intelligent Systems Laboratory (iSL) στηρίζει έμπρακτα την Εβδομάδα Ψηφιακής Υγείας, Athens Digital Health Week 2024 (ADHW) που κάνει πρεμιέρα στις 15 Ιανουαρίου με ευρύ φάσμα εκδηλώσεων. Περισσότεροι από 300 συμμετέχοντες από 23 χώρες, 120 Έλληνες και ξένοι ομιλητές θα περιγράψουν το τοπίο της ψηφιακής υγείας.
Πρόκειται για κορυφαία εκδήλωση δικτύωσης για την καινοτομία στις ψηφιακές υπηρεσίες υγείας που συνδιοργανώνεται από την Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.– και την Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας (Ε.Α.Η.Υ.) Κύπρου. Η εκδήλωση φιλοξενείται στην Αθήνα από την HL7 Hellas υπό την αιγίδα των Υπουργείων Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας. Οι εργασίες θα διεξαχθούν στο ξενοδοχείο Royal Olympic μέχρι και την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν καινοτόμες δράσεις σε φάση υλοποίησης, ερευνητικά προγράμματα καθώς και τον μελλοντικό σχεδιασμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο -και όχι μόνο- στις 25 συνεδρίες, 11 εργαστήρια και 32 φροντιστήρια του προγράμματος. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται τα Working Group Meetings του HL7 Europe καθώς και το HL7 FHIR Marathon, και θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια αναφορικά με τον αναδυόμενο Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων Υγείας (EHDS).
Στόχος των διοργανωτών είναι να συμβάλουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό στην Ευρώπη, με έμφαση στην ψηφιακή υγεία, ώστε να υποστηρίξει την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων Υγείας, να καλλιεργήσει τις συνέργειες και τις συνεργασίες μεταξύ των πρωτοβουλιών και των έργων της ψηφιακής υγείας και να προωθήσει τη συζήτηση για κανονιστικά και νομικά θέματα.
Στο πλαίσιο αυτό συναντιούνται φορείς διακυβέρνησης της ψηφιακής υγείας, όπως η Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. και η Ε.Α.Η.Υ., μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί όπως οι HL7 Europe, HL7 Hellas, IHE catalyst, IHE Europe αλλά και πολλά ευρωπαϊκά έργα. Συνολικά συμμετέχουν 22 οργανισμοί και 9 ευρωπαϊκά έργα (Xt-EHR, xShare, xPandH, UNICOM, Gravitate-Health, Label2Enable, ManaGiDiTH, CY-EHDS-2ND, κ.α.). Μια κορυφαία ευκαιρία διασύνδεσης των φορέων ώστε να μοιραστούν αποτελέσματα και να συζητήσουν τις επερχόμενες προκλήσεις αλλά και τα επόμενα βήματα για την υιοθέτηση και την εφαρμογή της ψηφιακής τεχνολογίας στον χώρο της υγείας στην Ευρώπη.
Διεθνούς φήμης ομιλητές θα παρουσιάσουν τις διεθνείς τάσεις και θα υπογραμμίσουν την αξία της χρήσης κοινών προτύπων διαλειτουργικότητας για τη διασφάλιση της ποιότητας στις ψηφιακές υπηρεσίες υγείας. Θα ακολουθήσει συζήτηση ανάμεσα σε εκπροσώπους ανεξαρτήτων αρχών και της παγκόσμιας αγοράς.