ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ Σ/Ν

Ψήφισμα του Τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για το σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με τίτλο: «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου–Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων»

Η Συνέλευση του Τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική στη συνεδρίαση της Παρασκευής 16 Φεβρουαρίου 2024, απεφάσισε, κατόπιν συζήτησης και ομόφωνης έγκρισης, τα παρακάτω ως προς το Νομοσχέδιο με τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου–Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων»:

  • Δηλώνουμε  την αντίθεσή μας με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο και ιδιαιτέρως σε ό,τι αφορά στα σχετικά με την  εγκατάσταση, οργάνωση και λειτουργία στην Ελλάδα Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Ν.Π.Π.Ε.) άρθρα.
  • Θεωρούμε ότι μεταρρυθμίσεις πουαλλάζουν άρδην το τοπίο στην ανώτατη εκπαίδευση απαιτούν ευρείες κοινωνικές συναινέσεις και διαλογικές διαδικασίες, όπως αυτές επιβάλλονται από  το Σύνταγμα της Ελλάδος. Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο ακαδημαϊκός χάρτης που θα προκύψει την επόμενη ημέρα θα ενέχει την αποψίλωση σε βαθμό εξαφάνισης των περιφερειακών Πανεπιστημιακών Τμημάτων και τα Τμήματα που εδρεύουν στη Λαμία δεν θα αποτελέσουν εξαίρεση.

Συγκεκριμένα:

  1. Ο χρόνος διαβούλευσης και αποτύπωσης γνώμης είναι  ιδιαιτέρως σύντομος, προκειμένου να είναι δυνατή η ενημέρωση της κοινής γνώμης,  για την κατάθεση των προβληματισμών των πολιτών και ιδιαιτέρως όσων ανήκουν στην ακαδημαϊκή κοινότητα.
  2. Θεωρούμε ότι το νομοσχέδιο δεν συνάδει με τις συνταγματικές πρόνοιες περί αποκλειστικής λειτουργίας των πανεπιστημίων ως Ν.Π.Δ.Δ., της απαγόρευσης ίδρυσης πανεπιστημίων από ιδιώτες και του καθεστώτος των καθηγητών πανεπιστημίων ως δημοσίων λειτουργών. Θεωρούμε ότι οι αλλαγές αυτές δεν θα ωφελήσουν την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, την έρευνα αλλά και την ακαδημαϊκή ελευθερία στη χώρα μας.
  3. Το Νομοσχέδιο στο Μέρος Γ’ «Ενίσχυση Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων» ενσωματώνει ένα πλήθος αλλαγών, οι οποίες επιβαρύνουν και δεν  ενισχύουν τη λειτουργία του Δημοσίου Πανεπιστημίου. Ιδιαιτέρως θα πληγούν τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια, τα οποία υποφέρουν από έλλειψη πόρων (υλικών, προσωπικού, κτηριακής υποδομής κ.ά.), για τους οποίους  θεωρούμε ότι δεν λαμβάνεται πρόνοια στο Νομοσχέδιο, παρά το γεγονός ότι τα Δημόσια Πανεπιστήμια καταφέρνουν να είναι από τους πιο επιτυχημένους αναπτυξιακούς κλάδους της χώρας μας, σύμφωνα με όλες τις διεθνείς κατατάξεις έχοντας εξασφαλίσει την πρόοδο και την κοινωνική κινητικότητα με διαφάνεια, αξιοκρατία και αποτελεσματικότητα. Σύμφωνα με απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, έχουν αναδειχθεί τα σημεία που χρήζουν θεραπείας και τα οποία θα επιφέρουν προβλήματα στη λειτουργία του Τμήματος, εφόσον υιοθετηθούν ως έχουν κατά τη ψήφιση του Νομοσχεδίου.

Υπενθυμίζουμε ότι ως Τμήμα περιφερειακού πανεπιστημίου έχουμε δώσει δύσκολη μάχη,  ώστε να τοποθετηθούμε αξιοπρεπώς στον ακαδημαϊκό χάρτη και να πιστοποιηθούμε δεδομένου ότι τα αποτελέσματα σε ερευνητικό και διδακτικό επίπεδο οδήγησαν την Ε.Θ.Α.Α.Ε. να μας απονείμει τη μέγιστη βαθμολογία. Σε ένα περιβάλλον που δεν ευνοεί την αναλογικότητα, τη μάχη αυτήν τη δώσαμε επί δύο συνεχείς δεκαετίες και συνεχίζουμε να την δίνουμε φυλάσσοντας Θερμοπύλες. Αυτά που καταφέραμε τιμούν όλη την ακαδημαϊκή κοινότητά μας και κυρίως εγγυώνται τις ποιοτικές σπουδές των φοιτητών μας. Υποχρέωσή μας, λοιπόν, είναι η ανώτατη εκπαίδευση των νέων μας, η διενέργεια έρευνας υψηλής απήχησης και η προάσπιση της Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης.

“καὶ τὴν εἰωθυῖαν ἀξίωσιν τῶν ὀνομάτων ἐς τὰ ἔργα ἀντήλλαξαν τῇ δικαιώσει.”

– Ιστορίαι [3.82.4], Θουκυδίδης

Μετάβαση στο περιεχόμενο