Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, την οποία γιορτάζουμε την Παρασκευή 8 Μαρτίου, κοινοποιούμε την ανοικτή επιστολή της αξιότιμης συναδέλφου, Καθηγήτριας κας Άρτεμις Χατζηγεωργίου, προς την ακαδημαϊκή κοινότητα του Τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική, όπως αυτή κατατέθηκε στις 11 Φεβρουαρίου, για τη Διεθνή Ημέρα των Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη, ημέρα η οποία θεωρούμε ότι συνδέεται στενά με την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
«Αγαπητοί Συνάδελφοι
Η 11η Φεβρουαρίου κάθε έτους έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO ως η Διεθνής ‘Ημέρα των Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη. Αναγνωρίζοντας μεταξύ άλλων ότι “οι γυναίκες, που αντιπροσωπεύουν το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού, συνεχίζουν να εξαιρούνται από τον πλήρη συμμετοχή στην οικονομία” και ότι “οι γυναίκες και τα κορίτσια διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στις επιστημονικές και τεχνολογικές κοινότητες και ότι η συμμετοχή τους πρέπει να ενισχυθεί» για να επιτευχθούν οι στόχοι ανάπτυξης και προσκαλεί όλα τα κράτη-μέλη με σκοπό την προώθηση της πλήρους και ίσης συμμετοχής των γυναικών και των κοριτσιών στην εκπαίδευση, την απασχόληση και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στις επιστήμες.
Μεταξύ των θεμάτων που δόθηκε έμφαση φέτος είναι ο τερματισμός όλων των μορφών διάκρισης και βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών και η εξασφάλιση πλήρους και αποτελεσματικής συμμετοχής των γυναικών και ίσες ευκαιρίες για ηγεσία στην πολιτική, οικονομική και δημόσια ζωή. https://news.un.org/en/story/2024/02/1146432
Προφανώς και δεν είναι τυχαίο που η μέρα αυτή πέρασε απαρατήρητη στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την μελέτη που έγινε από την Ευρωπαϊκή Ένωση «She Figures 2021 Gender in research and innovation : statistics and indicators», η θέση της Ελλάδος είναι 5η από το τέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς τα ποσοστά γυναικών σε επιστημονικά και διοικητικά συμβούλια, ή συμβουλευτικές επιτροπές οργανισμών έρευνας, δημόσιου η ιδιωτικού δικαίου (11,4%-19,6%). Την ίδια θέση κατέχει σε αυτή τη μελέτη η Ελλάδα ως προς τη συμμετοχή των γυναικών στις πρυτανικές αρχές των πανεπιστήμιων (16,7%) .
Παραθέτω σχετικά 2 διαφορετικά σχόλια με συγκεκριμένες σχετικές προτάσεις, για μια αλλαγή προς το καλύτερο, που είχα γράψει στο Βήμα Science με αφορμή την παγκόσμια μέρα της γυναίκας και την μέρα της μητέρας αντίστοιχα, σαν τροφή για σκέψη. https://www.tovima.gr/print/science/gynaika-mitera-ereynitria-to-2023/, https://www.tovima.gr/print/science/gynaikes-stin-ereyna/
Άρτεμις Χατζηγεωργίου»