Ημέρες Καινοτομίας 2023: Διεπιστημονικές ομάδες φοιτητών αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην υγεία

Σε έναν μοναδικό μαραθώνιο καινοτομίας γεμάτο πρωτότυπες ιδέες, έμπνευση και εκπαίδευση πήραν μέρος φοιτητές και φοιτήτριες που συμμετείχαν στις φετινές Ημέρες Καινοτομίας (i-Days), που διοργάνωσε για 6η χρονιά το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική/Χ. Καρανίκας & τμήμα Οικονομικών Επιστημών/Γ. Σταμπουλής, ΜΟΚΕ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), στο πλαίσιο του επιτυχημένου θεσμού του EIT Health. Οι i-Days αποτελούν ένα μοναδικό για τα δεδομένα της Ελλάδας γεγονός. Ο θεσμός, που έχει διαδοθεί σε 25 ευρωπαϊκές χώρες, προωθεί την καινοτομία στην υγεία, μέσω της ενεργής συμμετοχής και εκπαίδευσης φοιτητών από ακαδημαϊκά ιδρύματα. 

Περισσότεροι από 90 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δήλωσαν συμμετοχή, μοιράστηκαν σε 27 ομάδες και, από τις 8 μέχρι τις 10 Νοεμβρίου 2023, εκπαιδεύτηκαν και ήρθαν σε επαφή με σύγχρονες πρακτικές και προσεγγίσεις, όπως το Design Thinking, εργάστηκαν μαζί με τους μέντορες του προγράμματος για να αντιμετωπίσουν πραγματικές προκλήσεις στην υγεία και διαγωνίστηκαν στην ανάπτυξη και παρουσίαση των ιδεών τους. Τα θεματικά πεδία πάνω στα οποία εργάστηκαν οι φοιτητές στις φετινές i-Days βασίζονταν στους 6 από τους 9 τομείς παρέμβασης του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών με τίτλο «Good Health and Welbeing-Ensure healthy lives and promote well-being for all at all ages»

  1. Μεταδοτικές ασθένειες
  2. Μη μεταδοτικές ασθένειες
  3. Κατάχρηση ουσιών
  4. Οδική κυκλοφορία
  5. Σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία
  6. Περιβαλλοντική υγεία
  • Νικήτρια των ελληνικών i-Days αναδείχθηκε η ομάδα Alnfinite με την προτεινόμενη λύση MaMast, ένα έμπλαστρο στήθους που ανιχνεύει τον κίνδυνο για την ανάπτυξης μαστίτιδας σε θηλάζουσες γυναίκες, και τις ειδοποιεί μέσω μιας συμβατής εφαρμογής. Η ομάδα αποτελούνταν από τις: Χρυσή Τουχτίδου, Δάφνη Θεοδωρακέα.
  • Τη 2η θέση κέρδισε η ομάδα Tetravision, με τη λύση GutFlow, μια wearable συσκευή με εφαρμογή για κινητό που παρακολουθεί τα συμπτώματα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου (IBS) και βοηθάει τους πάσχοντες να πάρουν σωστές αποφάσεις για τη διατροφή και την αγωγή τους. Η ομάδα αποτελούνταν από τις/τους: Βασιλική Νέστωρα, Αλκμήνη Σούλα, Μαρία Κωνσταντίνα Καρακικέ, Γεώργιο Μπάη.
  • Το τρίτο βραβείο δόθηκε στην ομάδα 2Digitals με τη λύση MeetAquardian, μια φορητή συσκευή που ελέγχει την ποιότητα του νερού, σε ευθεία συσχέτιση με το Πρόγραμμα του ΟΗΕ και τις πρόσφατες περιβαλλοντικές καταστροφές από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία. Η ομάδα αποτελούνταν από τις:

https://www.ekt.gr/el/news/29761

Μετάβαση στο περιεχόμενο