http://www.kakarountas.eu/personal
Ώρες επικοινωνίας με φοιτητές: Τρίτη 17:00-18:00, Τετάρτη 9:00-10:00, Πέμπτη 16:00-17:00
Ενσωματωμένα Υπολογιστικά Συστήματα
Αρχιτεκτονική Υπολογιστών, Ψηφιακά Κυκλώματα και Συστήματα, Ενσωματωμένα Συστήματα
Ο Αθανάσιος (Θάνος) Κακαρούντας είναι Διπλωματούχος και Διδάκτωρ Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών (1998 και 2004 αντίστοιχα) ενώ κατέχει και MBA από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (2015). Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με γνωστικό αντικείμενο «Ενσωματωμένα Υπολογιστικά Συστήματα», στο Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική, όπου κατέχει τη θέση του Προέδρου του Τμήματος, και επιπλέον είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου «Ευφυών Συστημάτων». Παράλληλα είναι ο ιδρυτής και διαχειριστής του ParICT parallel computing node της Σχολής Θετικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Συμμετέχει στο Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ) Στερεάς Ελλάδας ως Αντιπρόεδρος. Στο παρελθόν έχει διατελέσει Αναπληρωτής Πρόεδρος της εταιρείας Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας Α.Ε. (ΕΔΥΤΕ – 2019-2023), Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (2018-2022) και Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών (2007-2008).
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τα Ενσωματωμένα Υπολογιστικά Συστήματα, καθώς επίσης και το σχεδιασμό ψηφιακών ολοκληρωμένων κυκλωμάτων (VLSI), τη σχεδίαση κυκλωμάτων χαμηλής κατανάλωσης και το σχεδιασμό επιταχυντών για ενσωματωμένα συστήματα. Επιπλέον ασχολείται με τα αντικείμενα του Internet of Things, Cybersecurity και Smart City/Smart Home στο επίπεδο του Υλικού (Hardware). Έχει συμμετοχή σε περισσότερα από 30 εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 150 επιστημονικά άρθρα σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια, έχει συγγράψει 2 βιβλία, 7 κεφάλαια συλλογικών τόμων και δύο e-books. Η έρευνά του έχει λάβει 1 υποτροφία (για μετα-διδακτορική έρευνα), 3 διεθνή βραβεία, 2 best-paper awards, το IEEE Outstanding Branch Counselor Award (2013) και 4 εθνικά (η ερευνητική ομάδα του), ενώ έχει λάβει περισσότερες από 1600 ετερο-αναφορές.
Είναι Senior Member των IEEE, ACM, και μέλος των ΤΕΕ, ΕμηΠΕΕ. Είναι κριτής εργασιών σε 27 διεθνή επιστημονικά περιοδικά και σε περισσότερα από 20 διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Έχει διατελέσει μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής πλήθους διεθνών συνεδρίων (ενδεικτικά ICCE-Berlin 2022, DESSERT 2022-2023 κ.α.), καθώς και μέλος Technical Program Committee μεγάλου αριθμού διεθνών συνεδρίων. Είναι κριτής στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής, στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής Ανοικτού Υλισμικού, μέλος του ομάδας έργου OpenLabs στην Λαμία, και ιδρυτής της δημιουργικής ομάδας A2rTEST. Ανήκει στην οργανωτική ομάδα του TEDxLamia, του Central Hackathon ενώ έχει διατελέσει Mentor δημιουργικών ομάδων σε πολλούς διαγωνισμούς και Ηackathons.
Διετέλεσε Αντιπρόεδρος (6 χρόνια) και Γραμματέας (4 χρόνια) στο Ελληνικό Παράρτημα του IEEE (εθνικός εκπρόσωπος με δικαίωμα ψήφου στο IEEE Region 8 Committee Meeting), ιδρυτικός Πρόεδρος του Ελληνικού Παραρτήματος Καταναλωτικών Ηλεκτρονικών του IEEE, ενώ κατείχε θέση αιρετού μέλους του ΔΣ της ΕμηΠΕΕ (2018-2019). Σήμερα, είναι συν-Πρόεδρος του eGOV Special Technical Committee of the IEEE Computer Society, μέλος του IEEE Consumer Technology Technical Committee – Application-Specific CE for Smart Cities (SMC), και Editor-in-Chief του IEEE Potentials magazine.